Dve glavne aplikacije za običnog korisnika su, naravno, čitač kodova (dekoder) i generator kodova. Obe su, baš kao i sam QR kod, besplatne. U ovom slučaju posvetićemo pažnju generatoru kodova i objasniti na koji način se generišu QR kodovi.

Geneisanje QR kodova

U suštini postupak generisanja kodova je veoma jednostavan. Potrebno je da u aplikaciju unesete željene podatke, pritisnete dugme i istog trenutka će se ukazati Vaš kod. Aplikacije za generisanje kodova mogu se pronaći maltene na svakom sajtu posvećenom QR kodovima gde se instant, bez potrebe za preuzimanjem programa na računar, unošenjem željenog sadržaja dobija željeni kod. Kako to funkcioniše pokazaćemo na konkretnim primerima.

Primer generisanja QR kodova

Na stranici http://qrcms.rs/ nalazi se jedan sistem za generisanje QR kdova. U pitanju je domaći sistem za generisanje QR kodova koji pored  besplatnog generisanja nudi u premijum varijanti mogućnosti za kreiranje stranica prilagođenih za prikaz na mobilnim telefonima, statističkog praćenja kodova, i drugih opcija potrebnih za marketinšku upotrebu QR kodova. Da bi ste dobili pristup besplatnom generatoru neophodno je da se prvo registrujete na sistem tako što ćete u gornjem desnom uglu odabrati opciju „Otvorite nalog“

Posle obavljene standardne procedure za registraciju prijavite se na sistem sa svojim podacima i naćiće te se na stranici za administraciju gde u meniju sa leve strane treba da odaberete opciju „Free generator“ kao na slici dole:

qrcms menu

qrcms menu

Konačno smo stigli i do stranice Free generator (besplatni generator)  gde treba da napravimo (generišemo) svoj QR kod. Kao što vidite na dojnoj slici, nudi vam se mogućnost za generisanje različitih tipova QR kodova.

 

QR Code Generator

QR Code Generator

 

Najpopularniji način primene QR kodova je da se u njih implementira veza do web sajta ili nekog određenog sadržaja na Internetu. Kao što vidite na slici, postoji jedno polje u koje unosite web adresu (URL) za koju želite da generišete svoj QR kod. Osnovno generisanje kodova je besplatno posle kojeg dobijate kod dimenzija 500 kvadratnih piksela. Ovako generisani kod možete odštampati i koristiti bez ikakvih problema dok za napredne karakteristike (praćenje i statistika) i veće dimenzije kodova (za bilborde, plakate, majce…) morate imati premijum nalog.

Kada ste uneli željenu internet adresu i pritisnuli dugme Kreiraj desnim klikom miša na sliku QR koda sačuvajte ga na vašem računaru i koristite po želji.

Generisanje QR kodova sa različitim sadržajima

Primetili ste u prethodnom primeru da iznad polja za unos web linka postoji još opcija,  email, tekst, kontakt, SMS, dogadjaj.

Odabirom opcije tekst, imate mogućnost da unesete i do 4000 karaktera koje ćete pretvoriti u QR kod ali imajte u vidu da sa dužinom unetog teksta raste i broj kvadratića od kojih je sačinjen QR kod čime se smanjuje čitljivost što može biti problem kod uređaja koji imaj manje kvalitetne kamere. Ipak, na ovaj način možete da obezbedite korisnicima neke dodatne informacije u vezi sa proizvodom ili uslugom koju nudite a često se koristi i kod organizovanja „lova na QR kodove“ kada se korisnici takmiče u pronalaženju „blaga“ a kodovi kriju zagonetke za rešavanje zadataka.

Isto tako odabirmo opcije email u polje unsite email adresu  i skeniranjem dobijenog QR koda aplikacija nudi da pošaljete poruku na adatu email adresu.

Opcija kontakt je posle opcije URL, jedna od najviše primenjivanih funlcija QR koda. Naime u polja unosite svoje lične podatke, iste one koji se stavljaju na vizit kartu a skeniranjem koda, mobilni uređaj vam nudi da pozovete broj, pošaljete email, posetite web sajt ili jednim klikom dodate sve te podatke u svoj adresar. Ovkavi QR kodovi se sve češće štampaju na vizit kartama i polako postaju njihov standardni sastavni deo.

QR-kod Vizitka

QR-kod Vizitka

Naravno, QRCMS sistem svoju punu funkcionalnost pokazuje sa svojim premijum mogućnostima koa što su prikaz stranica prilagodjenih mobilnim uređajima, praćenje statističkih podataka upotrebe generisanih kodova, mogućnost generisanja kodova veće rezolucije pogodnih za štampu na bilbordima, majcama i plakatima kao i novih mogućnosti koje  autori planiraju da implementiraju u naredne verzije QRCMS sistema koji, još jednom ponavljamo, se nalazi na adresi www.qrcms.rs