QR kod se može primeniti na stvarno mnogo načina i svakim danom kreativni ljudi pronalaze neke nove načine upotrebe. Sam QR kod u sebi može da sadrži do 7089 numeričkih ili 4296 alfanumeričkih karaktera što je višestruko više od običnog bar koda što mu daje mogućnost za prenos detaljnijih informacija. Ovi mali crni i beli kvadratići se mogu pronaći baš svuda. Ima ih na ambalaži proizvoda, filmskim plakatima, u časopisima, na web sajtovima, vizit kartama, a sve u svrhu dodavanja dopunckih informacija.

nacini-primene-qr-kodova

U najvećem broju slučajeva sadržaj QR koda je URL tj veza ka sadržaju postavljenom na Internetu (web link). Ova praktična namena skraćuje muke korisnicima oko kucanja dugačkih web adresa u telefon pomoću pipavih tastatura ili pisanja olovkom po nekakvim ceduljicama, salvetama i slično.

Gde postaviti QR kodove

Neki oglašivači i prodavci će nasumično stavljati QR kodove na bilborde, zidove, izloge, pločnike i bilo gde drugde u nadi da je neko dovoljno radoznao da ih skenira i sazna šta se iza njih krije. Turističke lokacije, muzeji, ustanove, institucije, sportski i kulturno umetnički objekti kao isva druga mesta gde je velika frekvencija ljudi, takodje su pogodni za postavljanje ovih kodova

Oni koji koriste ovu tehnologiju za obeležavanje kao i oni koji tek ulaze u polje primene QR kodova terbalo bi da poštuju neka pravila kako bi to što rade imalo pozitivan efekat a krajnji  rezultati bili pozitivni. Pre svega treba se upoznati sa željama i potrebama korisnika, pronaći način da im se  privuče pažnja, pobudi interesovanje da saznaju šta se krije iz QR koda a zatim ih lepo primiti na web stranici optimizovanoj za mobilne uređaje gde će, ako ste sve dobro objasnili, izvesti nekakvu akciju. Akcija može biti detaljnije informisanje o vašoj proizvodu ili usluzi, poziv za praćenje na društvenim mrežama, prijava na newsletter, registracija na vašem sajtu, preuzimanje multimedije, aplikacija za vaš uređaj,  recepata za pripremanje jela ili bilo šta drugo što postaavite sebi kao cilj a korisniku nudi nekakvu korist.

Da li su QR kodovi bezbedni

Da ne bude sve baš tako sjajno i bezazleno u svetu ovih kvadratića pobrinuli su se oni koji koriste ovu tehnologiju za razne ilegalne aktivnosti i zloupotrebljavaju ove kodove da bi preuzeli kontrolu nad vašim uređajem i podacima koji su u njemu pohranjeni. Zato je neophodno da budete pažljivi i da skenirate samo one kodove za koje možete da utvrdite ko ih je postavio a ako vam je web adresa na koju vas Qr kod upućuje sumnjiva bolje je odustati na vreme nego posle očajavati nad izgubljenim podacima zbog neopravdane radoznalosti.  Takodje postoje antivirus programi za mobilne uređaje koji vas u većini slučajeva mogu zaštititi od ovakvih stvari ali na kraju krajeva ipak je čovek uzrok u većini propusta koji se dešavaju tako da ni ovaj zaštitini softver nije baš svemoguć ali ipak je koristan u većini slučajeva tako da ko do sada niste obezbedili sebi svog čuvara vreme je da ga pronadjete.

Pogledajte još nek primere upotrebe QR kodova iz prakse