O projektu

Velika zastupljenost upotrebe fosilnih goriva za dobijanje električne i toplotne energije ukazuje na neophodnost njihovog korišćenja ali, nažalost, uptreba ove vrste goriva ima za posledicu zagađivanje životne sredine i to u katastrofalnim razmerama. Iako postoje alternativni izvori energije koji su mnogo “čistiji” njihova zastupljenost je veoma mala i dok ne uđu u širu primenu smatra se da je ŠTEDNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE jedini način da svako od nas doprinese očuvanju životne sredine.

 

Pošto nas je nedovoljna svest o potrebi štednje energije dovela do rasipničkog mentaliteta javila se potreba da se gradjani dodatno informišu o merama štednje. Iz tog razloga, Omladinski klub Novog Bečeja u periodu od pet meseci će sprovesti akciju pod nazivom “Mladi čuvaju planetu” kako bi svim građanima a pre svega mladima, skrenuli pažnju na problem neracionalne potrošnje energije.

 

U toku trajanja projekta “Mladi čuvaju planetu” održaće se edukativna predavanja u svim školama i predškolskim ustanovama Opštine Novi Bečej, biće raspisan likovni konkurs na kojem će biti odabrano dvadeset učenika koji će biti nagrađeni jednodnevnom eskurzijom. Zatim su tu još dve akcije “2 za 1” i “Zeleni dom” u kojima će građani zameniti obične sijalice štedljivim i posaditi zimzelenie sadnice.

 

Cilj ovih akcija je informisanje i edukacija dece ,mladih i svih građana naše opštine o značaju i načinima racionalnog korišćenja električne energije kao i neophodnosti očuvanja životne sredine u kojoj živimo čime bi sprečili ili bar umanjili  njeno dalje zagađivanje.


Sredstva za realizaciju ovog projekta Omladinski klub Novog Bečeja dobio je na konkursu pod nazivom “Zajednici zajedno 2014” čiji je pokrovitelj kompanija “Naftna industrija srbije”. Više detalja o navedenim akcijama potražite na ostalim stranicama ove web prezentacije