Štedljiva sijalica na poklon

light-bulbU okviru projekta „Mladi čuvaju planetu“ koji sprovodi Omladinski klub Novog Bečeja na teritoriji Opštine Novi Bečej, realizuje se akcija „2 za 1“ u kojoj će svako ko u periodu od 10. – 21.11.2014 kupi štedljivu sijalicu na poklon dobiti još jednu.  Da bi ostvarili pravo na poklon potrebno je da prilikom preuzimanja sijalice dostavite na uvid fiskalni račun kojim dokazujete da ste kupili bar jednu štedljivu sijalicu. Broj sijalica je ograničen i moguće je dobiti jednu sijalicu po domaćinstvu. Ako ispunjavate gore navedene uslove popunite sledeći formular i bićete obavešteni o načinu preuzimanja poklona.

 

Podsećamo Vas da štedljivu sijalicu možete dobiti na poklon i ako rešite naš KVIZ

4 stvari koje teba gledati prilikom kupovine „štedljive sijalice“

1. Energetski razred

Logično je da izaberete sijalicu A klase. Ukoliko naiđete na sijalicu klase B, možete i nju uzeti, samo ako joj je povoljna cena ili ako se nalazi na akciji u prodaji. Sijalica B klase slabije svetli, ali ne troši mnogo više električne energije u odnosu na sijalicu A klase. Ove dve vrste sijalica se razlikuju po tome što u novu sijalicu A klase ne možete direktno gledati zbog jačine sjaja.

Energetski razred klasične sijalice sa užarenim vlaknom slika
Energetski razred klasične sijalice sa užarenim vlaknom

2. Snaga sijalice

Izbor snage sijalice zavisi od toga gde planirate da je namestite. Postoji okvirni odnos snaga klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom i „štedljivih sijalica“. Naredna tabela prikazuje poređenje snaga te dve vrste sijalica, kako biste orjentaciono mogli da znate koju snagu da izaberete u odnosu na sijalicu koja je do sada korišćena.

Poređenje efikasnosti u odnosu na cenu Štedljiva sijalica Obična sijalica
Prosečni radni vek 8.000 1.500
Trajanje Oko 4,5 godine Oko godinu dana
Potrošnja električne energije za jednu sijalicu 18W 60W
Potrošnja energije u kW za period od godinu dana 328,5kWh 1096kWh
za 10 sijalica koje rade po 5h na dan
Godišnji račun za struju (cena kWh je 6,578din) 2161din 7203din

 

3. Temperatura svetla

Boja svetla se stručno naziva temperatura svetla. Generalno, postoje dve boje svetla koje proizvode „štedljive sijalice“ – belo i „žuto“ svetlo, odnosno topla/meka bela svetlost i dnevna bela svetlost. Boja svetla zavisi od vaših želja. Neko koristi belo svetlo za čitanje, pošto stvara bolju kontrast crnih slova na belom papiru.

Moja preporuka je da za prostorije u kojima boravite koristite meku/toplu belu svetlost, sličnu onoj koju daju sijalice sa užarenim vlaknima (oko 2700-3000K). Ambalaža „štedljve sijalice“ bi trebala da sadrži i ovaj podatak. Boja svetla se izražava u Kelvinima (K). Što je manji broj kelvina, to je svetlo toplije. Naredna slika poredi različite boje svetla kod sijalica.

Temeperatura svetla koje daju sijalce
Temeperatura svetla koje daju sijalce

4. Oblik sijalice

Iako ovaj detalj zvuči trivijalno, morate voditi računa za koje sijalično mesto kupujete „štedljivu sijalicu“. CFL sijalice su različitih oblika, od štapnih, do spiralnih. Razlikuju se uglavnom u dužini, odnosno visini. Sijalična mesta koja su zatvorena kuglama (npr, u ostavama, spoljašnja svetla itd.) zahtevaju kraće sijalice, pa je tu najbolje uzeti „štedljivu sijalicu“ spiralnog oblika.

Elektronski uređaji

Pri kupovini novih uređaja uvek birajte najviši energetski razred. Energetski razredi su označeni slovima od “A” do “G” pri čemu “A” klasa označava najmanju potrošnju energije i najviši razred.power_rate_eng

Kupujte uređaje sa oznakom “ENERGETSKE ZVEZDICE” – ENERGY STAR. Oznaka garantuje najmanju potrošnju električne energije. Kada su uređaji na režimu “SPREMAN ZA RAD” ili “STAND BY”, oni i dalje troše energiju, nekad i do 40% prosečne potrošnje.

energy-star-logo

 

Pimer potrošnje:

Potrošnja nekih od kućnih aparata koji gotovo svakodnevno u upotrebi:

Bojler 2KWh
El. šporet 2KWh
Usisivač 1,3-1,8 KWh
Pegla 1,5-2KWh
Frižider 0,12KWh
Mikser i TV 0,1KWh

Bojler snage 2 KW prosečno radi pet sati dnevno što znači da troši 300KWh mesečno odnosno 2100 din. Smanjivanjem temperature na termostatu za samo 2°C godišnje možemo uštedeti i do 3000 din.

Primenom makar dela ovih metoda doprinećemo smanjenju potrošnje električne energije.

Možda će nam se u početku ćiniti da je taj doprinos mali ali što više ljudi bude razmišljalo na ovakav način, efekti će biti sve značajniji.

Preuzmite brošuru Mladi cuvaju planetu brosura