Pametno koristim energiju

Štednjom energije smanjujemo troškove u domaćinstvu, štedimo energiju za buduće generacije, sprečavamo zagađenje prirode. Dovoljno je da se zamislimo  i stvorimo naviku da štedimo energiju pomoću nekoliko jednostavnih i isplativih saveta, da bi smo što kvalitetnije živeli.

obnovljivi-izvori

Čuvanje energije u kuhinji

Ringlu na šporetu birajmo prema veličini posude u kojoj pripremamo jelo. Uvek je potrebno koristiti poklopac na posudi jer time skraćujemo vreme kuvanja. Prilikom kuvanja ringlu podešavamo na niži stepen jer tako trtrošimo manje energije. Ringlu isključujemo nešto pre kraja jer ringla akomulira izvesnu količinu energije koju je potrebno iskoristiti. Vrata rerne ne otvarajte bez potrebe jer otvaranjem rerne smanjujemo ukupnu temperaturu za 15°C

Redovno proveravajte da li vrata frižidera dobro dihtuju. Frižider ili zamrzivač ne postavljajte blizu grejnih tela. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera i zamrzivača i na taj način štedite energiju a samim tim povećavate radni vek uređaja. Termostat frižidera podesite izmešu 3 i 5°C, i ne držite frižider otvoren duže nego što je neophodno.

Štednja u kupatilu

Mašine za pranje veša ili posuđa uključujte samo kada su pune. Birajte adekvatan program za pranje. Birajte adekvatan prašak za pranje, po mogućstvu na nižoj temperaturi.

Termostat bojlera podešavamo na temperaturu od 50° do 60°C. Bojler uključujte samo u jeftinoj tarifi jer je tada četiri puta jeftinija električna energija.

Isključite bojler kada napuštate bojlerkuću ili stan na duže vreme. Smanjivanjem temperature na termostatu za 1°C štedi se 5% električne energije. Redovno čišćenje kamenca na grejaču sprečava stvaranje naslaga koje povećavaju potrošnju električne energije i izazivaju 50Ckvarove. Popravite neispravne slavine jer potrošnja vode je takođe potrošnja energije.

Ušteda na osvetljenju

Koristite što više prirodno svetlo jer je najprijatnije, najzdravije za oči i BESPLATNO je! Gasite svetlo u prostoriji kadaniko ne boravi u njoj. Koristite štedljive sijalice, nešto su skuplje u startu od običnih ali znatno duže traju i troše 5 do 15 puta manje električne energije, a emituju istu količinu svetlosti. light-bulb

Obična sijalica od 100W troši 182KWh godišnje dok štedljiva sijalica od 23W potroši 42KWh za godinu dana. Ušteda na godišnjem nivou po sijalici je 140KWh što znači, ako uzmemo da je prosečna cena KWh 7,9 din, zamenom jedne sijalice štedimo oko 1100 dinara godišnje po sijalici.

Ušteda na grejanju

Prilikom gradnje ili renoviranja stambenog prostora dobro je postaviti toplotnu izolaciju spoljnih zidova i krovne površine. To poskupljuje gradnju ali se brzo otplati.

Prozore i vrata sa lošim dihtovanjem potrebno je zameniti novim. “Termopan” stakla i prozori sa više komora najbolje zadržavaju toplotu. Izolujmo prozore i vrata u stanu.

Zaptivne trake obezbeđuju za 2 do 3°C višu temperaturu u stanu a ne koštaju mnogo.

Obezbedimo što bolje strujanje vazduha oko grejnih tela. Ako imate sopstveni kotao, ugradite pumpu promenljivog protoka i termostatske ventile na radijatore i tako regulišemo potrošnju energije tj. štedimo je. TA peći je potrebno puniti kada je jeftina struja, jer tako smanjujemo račune za električnu energiju.

Potrebno je redovno održavanje instalacije grejanja (kotla, dimnjaka…) za šta treba angažovati kvalifikovanog majstora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *