Besplatni plastenici za mlade u Kumanu

Potpisani su ugovori sa tri mlade osobe koje će koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim stečeno znanje i praktično primeniti. Nadamo se da će iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, značajno uticati na to da se odvaže i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povrća” – Kristijan Lukić, koordinator projekta “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu”

 

U sredu, 28. juna, svečano su potpisani ugovori između predstavnika Opštine Novi Bečej i troje mladih poljoprivrednika koji će zahvaljujući projektu “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu” u naredne dve godine uzgajati poljoprivredne kulture u plastenicima na periferiji Kumana. Crvenu vrpcu presekli su Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej i Kristijan Lukić, koordinator projekta i zakonski zastupnih udruženja Omladinski klub Novi Bečej. Tom prilikom, koordinator projekta je istakao da je zadovoljan rezultatima, da je udruženje kojim rukovodi pre svega udruženje koje se brine o statusu mladih u lokalnoj zajednici i da će Omladinski klub i u narednom periodu razvijati projekte usmerene ka unapređenju položaja mladih, posebno programe koji uključuju međusektorski pristup rešavanju problema, kao što je problem koji se tiče zapošljavanja mladih: “Veoma sam zadovoljan što smo realizaciju projekta uspešno sproveli kraju. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi koja je prepoznala projektnu ideju i partnerstvom podržala naš projekat. Danas su potpisani ugovori sa tri mlade osobe koje će koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim stečeno znanje i praktično primeniti. Nadamo se da će iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, značajno uticati na to da se odvaže i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povrća. Pored kompletne infrastrukture, obezbeđen je i sadni material za korisnike inkubatora. Paradajz je već zasađen u plastenike i sad preostaje da pratimo rad mladih”.

 

Opština Novi Bečej je u projektu učestvovala sa milion dinara što je utrošeno na infrastrukturno opremanje parcele koja je dodeljena u ove svrhe. Od navedenih sredstava uredila se lokacija – pripremilo se zemljište za postavku plastenika, uvedena je voda do svakog plastenika, izgrađeni su toaleti i postavljena je ograda. Sami plastenici finansirani su sredstvima Ministarstva omladine i sporta i oni su sada, nakon realizovanog projekta prešli u vlasništvo Opštine Novi Bečej koja će se dalje starati o plastenicima, ali i mladima koji u njima rade. Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine naglasio je da je ovo drugi projekat ovakve vrste na teritoriji opštine, prvi je sproveden kroz program USAID-a: “ Ovaj poljoprivredni inkubator je, inače, drugi za opštinu Novi Bečej i predstavlja šansu da naši sugrađani dobiju besplatno te plastenike i rasad i da ulože samo svoj rad, znanje i iskustvo i pritom budu kompitabilni i imaju mogućnost da sami zasnuju svoju proizvodnju što vidimo i kao najveći benefit ovog projekta”.

 

Duško Matić jedan je od ratara koji su prošli obuke tokom ovog projekta. Prema njegovim rečima, veoma je zahvalan na ukazanoj šansi, a ideju da se uključi u ovakav posao dobio je radeći za privatnika. “Radio sam ovakav posao kao radnik jednom drugom gazdi. Video sam da je isplativo, ali ljudi ne smeju da se upuste u ovaj posao sami. Ja sam rešio da pokušam rekao je Matić stojeći ispred plastenika koji će u naredne dve godine biti dom njegovih kultura. Kako kaže, planira da uzgaja paradajz i salatu i da ima roda preko cele godine, a naročito, zimi.

Projekat je realizovan u partnerstvu Omladinskog kluba Novog Bečeja sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat i finansiran sredstvima Ministarstva omladine i sporta. Iz budžeta lokalne samouprave je za ove namene utrošeno milion dinara, a ukupna vrednost projekta je 2.916.700,00 dinara.

 

Reč o projektu:

Ideja projekta je bila da se kroz međusektorski pristup kreiraju uslovi za razvoj povrtarstva, a kako bi se doprinelo smanjenju nezaposlenosti u Opštini Novi Bečej u skladu sa strateškim opredeljenjem lokalne samouprave – razvojem poljoprivrede. Implementacijom projektnih aktivnosti stvoreni su uslovi za razvoj povrtarstva kroz obezbeđenje povoljnih okolnosti za zapošljavanje mladih u plasteničkoj proizvodnji. Kombinacijom teorijskih i praktičnih edukacija u oblasti poljoprivrede težili smo da osnažimo i ohrabrimo mlade, unapredimo njihove kompetencije i podstaknemo ih da ostanu u svojim lokalnim zajednicama. Paralelno sa sprovođenjem edukacija, radili smo na izgradnji 3 plastenika u naseljenom mestu Kumane, koje su „nastanili“ polaznici edukacija koji su izradili i razvili najbolji biznis plan. Dakle, 3 mlade osobe započeće plasteničku proizvodnju i očekujemo da se tokom mentoring perioda osnažiti u meri koja im obezbeđuje održivost.

Suštinska svrha projekta je u tome da pružimo nov koncept edukacije i podrške i da ga promovišemo na primeru prvih stanara u inkubatoru, a da nakon perioda od 2 godine oni budu dovoljno samostalni da sami započnu biznis. U iste inkubatore primićemo tada nove „stanare“ i ideja nam je da Opština Novi Bečej u budućnosti postane jedna od vodećih Vojvođanskih opština po proizvodnji povrća u plastenicima te na taj način postane interesantna za potencijalne investitore u oblasti povrtarstva. Ovako osmišljen koncept direktno i indireknto može dovesti do zapošljavanja preko 50 mladih na teritoriji opštine.

Ostavite odgovor