Aktivna online platforme mladisuzakon.rs

Udruženje Omladinski klub Novog Bečeja – Resurs centar za srednjebanatski, severnobački i severnobanatski okrug u okviru programa Ministarstva omladine i sporta – MLADI SU ZAKON sa velikim zadovoljstvom objavljuje da je počela sa radom online platforma mladisuzakon.rs .

Platforma osmišljena tako da odiše duhom ciljne grupe kojoj je i sam program Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta namenjen. Cilj pokretanja online platforme je da upravo mladima približi mogućnost aktivnog učešća u životu sopstvene zajednice koristeći alat primeren digitalnom dobu kakvo je današnje.

U sprovođenju programa Mladi su zakon svake godine učestvuje preko 40 udruženja i 1500 mladih širom zemlje u više od 60 opština,  a samo u 2017. godini biće realizovano 125 omladinskih volonterskih akcija i 34 međunarodna volonterska kampa.

Onlajn platforma mladisuzakon.rs nastala je kao odgovor na potrebu da se informacije o svim aktivnostima ovog složenog programa nađu na jednom mestu i pruža sledeće mogućnosti:

 • pregled mape na kojoj se nalaze sve aktivnosti ovogodišnjeg programa
 • mogućnost da se ciljano pregledaju aktivnosti po okrugu, vremenu realizacije i slično
 • pregled kratkih opisa svih aktivnosti i njihovu GPS lokaciju.

Ono što je najvažnije, platforma omogućava svima koji žele da se priključe nekoj od aktivnosti i daju svoj doprinos. Zato vas pozivamo da posetite online platformu i priključite se programu Mladi su zakon i to na jedan od sledećih načina:

 • Kao učesnici u aktivnosti:
 • ukoliko je u pitanju volonterski kamp, dostupan je link na onlajn prijavu Mladim istraživačima Srbije
 • ukoliko je u pitanju omladinski volonterski projekat, dostupna je kontakt forma putem koje možete da se obratite direktno organizatorima aktivnosti i komunicirate sa njima i ponudite svoje učešće
 • Kroz onlajn volontiranje:
 • na primer možete da ponudite da dizajnirate logo aktivnosti, napravite banere za društvene mreže, napišete tekst/reportažu ili nešto slično.
 • Sponzorstvom ili donacijom:
 • aktivnosti možete da podržite i davanjem donacije ili sponzorstvom u novcu, robi ili usluzi koju možete da ponudite takođe direktnim obraćanjem organizatoru volonterske akcije ili volonterskog kampa

Za svaku aktivnost na projektu možete da vidite vreme i mesto održavanja kao i listu potrebnih stvari i/ili usluga da bi se aktivnost što uspešnije realizovala.

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program volontiranja mladih Ministarstva omladine i sporta, koji od 2010. kroz lokalne omladinske volonterske projekte (OVP) i nacionalne/međunarodne volonterske kampove podstiče aktivizam i volontiranje među mladima, sticanje veština za lični razvoj i bolju zapošljivost, a daje i značajan doprinos mladih održivom razvoju lokalnih zajednica. U program je svake godine uključeno preko 40 organizacija i 1500 mladih širom zemlje u više od 60 opština. Ovu platformu koordinišu Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije i 12 Resurs centara.

КОНКУРС за финансирање ОМЛАДИНСКИХ ВОЛОНТЕРСКИХ ПРОЈЕКАТА У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА АКТИВИЗМА И ВОЛОНТИРАЊА МЛАДИХ

Ако сте креативни, храбри, хумани, ако желите да омогућите квалитетнији живот вршњацима, младима али и другим суграђанима у својој локалној заједници и имате између 15 и 30 година, учествујте у програму МЛАДИ СУ ЗАКОН који се реализује осму годину заредом у циљу подстицања активизма и волонтирања младих широм Србије!

Tekst konkursа-2017 NBO
Obrazac za pisanje predloga OVP-2017 NBO

Besplatni plastenici za mlade u Kumanu

Potpisani su ugovori sa tri mlade osobe koje će koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim stečeno znanje i praktično primeniti. Nadamo se da će iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, značajno uticati na to da se odvaže i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povrća” – Kristijan Lukić, koordinator projekta “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu”

 

U sredu, 28. juna, svečano su potpisani ugovori između predstavnika Opštine Novi Bečej i troje mladih poljoprivrednika koji će zahvaljujući projektu “Poljoprivredni inkubator za mlade na selu” u naredne dve godine uzgajati poljoprivredne kulture u plastenicima na periferiji Kumana. Crvenu vrpcu presekli su Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej i Kristijan Lukić, koordinator projekta i zakonski zastupnih udruženja Omladinski klub Novi Bečej. Tom prilikom, koordinator projekta je istakao da je zadovoljan rezultatima, da je udruženje kojim rukovodi pre svega udruženje koje se brine o statusu mladih u lokalnoj zajednici i da će Omladinski klub i u narednom periodu razvijati projekte usmerene ka unapređenju položaja mladih, posebno programe koji uključuju međusektorski pristup rešavanju problema, kao što je problem koji se tiče zapošljavanja mladih: “Veoma sam zadovoljan što smo realizaciju projekta uspešno sproveli kraju. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi koja je prepoznala projektnu ideju i partnerstvom podržala naš projekat. Danas su potpisani ugovori sa tri mlade osobe koje će koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim stečeno znanje i praktično primeniti. Nadamo se da će iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, značajno uticati na to da se odvaže i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povrća. Pored kompletne infrastrukture, obezbeđen je i sadni material za korisnike inkubatora. Paradajz je već zasađen u plastenike i sad preostaje da pratimo rad mladih”.

 

Opština Novi Bečej je u projektu učestvovala sa milion dinara što je utrošeno na infrastrukturno opremanje parcele koja je dodeljena u ove svrhe. Od navedenih sredstava uredila se lokacija – pripremilo se zemljište za postavku plastenika, uvedena je voda do svakog plastenika, izgrađeni su toaleti i postavljena je ograda. Sami plastenici finansirani su sredstvima Ministarstva omladine i sporta i oni su sada, nakon realizovanog projekta prešli u vlasništvo Opštine Novi Bečej koja će se dalje starati o plastenicima, ali i mladima koji u njima rade. Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine naglasio je da je ovo drugi projekat ovakve vrste na teritoriji opštine, prvi je sproveden kroz program USAID-a: “ Ovaj poljoprivredni inkubator je, inače, drugi za opštinu Novi Bečej i predstavlja šansu da naši sugrađani dobiju besplatno te plastenike i rasad i da ulože samo svoj rad, znanje i iskustvo i pritom budu kompitabilni i imaju mogućnost da sami zasnuju svoju proizvodnju što vidimo i kao najveći benefit ovog projekta”.

 

Duško Matić jedan je od ratara koji su prošli obuke tokom ovog projekta. Prema njegovim rečima, veoma je zahvalan na ukazanoj šansi, a ideju da se uključi u ovakav posao dobio je radeći za privatnika. “Radio sam ovakav posao kao radnik jednom drugom gazdi. Video sam da je isplativo, ali ljudi ne smeju da se upuste u ovaj posao sami. Ja sam rešio da pokušam rekao je Matić stojeći ispred plastenika koji će u naredne dve godine biti dom njegovih kultura. Kako kaže, planira da uzgaja paradajz i salatu i da ima roda preko cele godine, a naročito, zimi.

Projekat je realizovan u partnerstvu Omladinskog kluba Novog Bečeja sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat i finansiran sredstvima Ministarstva omladine i sporta. Iz budžeta lokalne samouprave je za ove namene utrošeno milion dinara, a ukupna vrednost projekta je 2.916.700,00 dinara.

 

Reč o projektu:

Ideja projekta je bila da se kroz međusektorski pristup kreiraju uslovi za razvoj povrtarstva, a kako bi se doprinelo smanjenju nezaposlenosti u Opštini Novi Bečej u skladu sa strateškim opredeljenjem lokalne samouprave – razvojem poljoprivrede. Implementacijom projektnih aktivnosti stvoreni su uslovi za razvoj povrtarstva kroz obezbeđenje povoljnih okolnosti za zapošljavanje mladih u plasteničkoj proizvodnji. Kombinacijom teorijskih i praktičnih edukacija u oblasti poljoprivrede težili smo da osnažimo i ohrabrimo mlade, unapredimo njihove kompetencije i podstaknemo ih da ostanu u svojim lokalnim zajednicama. Paralelno sa sprovođenjem edukacija, radili smo na izgradnji 3 plastenika u naseljenom mestu Kumane, koje su „nastanili“ polaznici edukacija koji su izradili i razvili najbolji biznis plan. Dakle, 3 mlade osobe započeće plasteničku proizvodnju i očekujemo da se tokom mentoring perioda osnažiti u meri koja im obezbeđuje održivost.

Suštinska svrha projekta je u tome da pružimo nov koncept edukacije i podrške i da ga promovišemo na primeru prvih stanara u inkubatoru, a da nakon perioda od 2 godine oni budu dovoljno samostalni da sami započnu biznis. U iste inkubatore primićemo tada nove „stanare“ i ideja nam je da Opština Novi Bečej u budućnosti postane jedna od vodećih Vojvođanskih opština po proizvodnji povrća u plastenicima te na taj način postane interesantna za potencijalne investitore u oblasti povrtarstva. Ovako osmišljen koncept direktno i indireknto može dovesti do zapošljavanja preko 50 mladih na teritoriji opštine.

Poziv omladinskim oragnizacijama i volonterima

volonteriU okviru vanredne situacije koja je nastala kao posledica poplava na području Republike Srbije, sporovodi se organizovana volonterska pomoć u prikupljanju neophodnih namirnica za ugrožena područja, kao i fizički poslovi na terenu koji uključuju pomoć odgovornim službama pri raščišćavanju  ugroženih područja.

Omladinski klub Novog Bečeja NBO poziva sve organizacije, neformalne omladinske grupe i pojedinačne volontere da se uključe u akcije kojima koordiniše Ministarstvo omladine i sporta kako bi se što adekvatnije odgovorilo na potrebe ugroženog lokalnog stanovništva.

Kako bi se akcijama omladinskog sektora uspešno koordinisalo potrebno je što pre prikupiti podatke o raspoloživim organizacijama i volonterima, i zato Vas pozivamo da u što hitnijem roku ispunite sledeće upitnike:

 1. Upitnik za udruženja mladih, kancelarije za mlade i omladinske neformalne grupe. U ovaj upitnik unosite podatke o svojoj omladinskoj organizaciji, kao i kratak opis aktivnosti koje sprovodite formular upitnika za organizacije
 2. Upitnik za volontere. Podaci iz ovog upitnika biće korišćeni samo za potrebe Ministarstva omladine i sporta. U ovaj upitnik podatke treba da unesu volonteri koji su spremni da se priključe akcijama forumalar upitnika za volontere

Ukoliko neka organizacija poseduje svoju bazu volontera podatke ne treba unositi u gore navedeni upitnik već postojeću bazu prosledite koordinacionom timu NAPOR/KOMS/Asocijacija KZM na email adresu volontiraj2014@gmail.com .

MOS-NAPOR-KOMS

Poziv za učešće na radionici „Od odpada do umetnosti“

POZIV

167213_147787655278024_7136254_nOmladinski klub Novog Bečeja – NBO učestvuje sa udruženjem “Eko dvorište” iz Obrenovca na partnerskom projektu pod nazivom “Od otpada do umetnosti” koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta RS na konkursu za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade.

U okviru projekta predviđene su “Eko art” radionice na kojima će učestvovati i predstavnici partnerskih organizacija gde će se praktično raditi na predmetima od reciklažnog stakla (oslikavanje, dekupaž,…). Radionice će biti održavane subotom u periodu od 31.08 do 05.10.2013. godine u Obrenovcu.
Ovim putem pozivamo sve mlade koji su zainteresovani da učestvuju na pomenutim radionicma, da nam se jave putem emaila na office@klubnbo.org.rs. Svi troškovi putovanja će biti pokriveni od strane udruženja Eko Dvorište

1017182_547698468620272_881650062_n

Resurs centar za srednjebanatski okrug

site-heder-2013-novi-logo

U okviru konkursa ministarstva omladine i sporta „KONKURS ZA IZBOR RESURS CENTARA U CILjU PODSTICANjA AKTIVIZMA I VOLONTERIZMA MLADIH I PROMOCIJE PROGRAMA MLADI SU ZAKON“ Omladinski klub Novog Bečeja je izabran za resurs centar srednjebanatskog okruga.

Više na stranici projekta http://klubnbo.org.rs/novinbo/resurscentar2013

Upoznaj QR kod

Upoznaj QR kod

Upoznaj QR kod

Projektom Upoznaj QR kod promoviše se upotreba mobilnog Interneta odnosno QR kodova kao načina povezivanja fizičkiog sa virteulnim svetom. Cilj projekta je da upoznamo građane, privredu i institucije sa načinima upotrebe ove tehnologije u svakodnevnom životu i poslovanju. Obeležavanjem ključnih mesta odnosno tačaka interesovanja u odabranim lokalnim zajednicama, tablama sa QR kodovima, medijskom kampanjom i organizovanjem edukativnih skupova namenjene građanima, institucijama i
privrednicima su načini kako će se ispunjavati gore zacrtani ciljevi.

Pročitajte više na stranicama posvećenim projektu